9 Νοε. 2016

Krugman: Μπαίνουμε σε οικονομική ύφεση χωρίς τέλος

«Όλα δείχνουν πως θα έχουμε πρόεδρο τον Donald Trump και οι αγορές βουλιάζουν. Πότε αναμένουμε να ανακάμψουν», διερωτάται ο νομπελίστας Paul Krugman σε άρθρο του στους New York Times.

«Ειλικρινά, δεν με απασχολεί πολύ, αν και αυτή είναι η ειδίκευση μου. Η καταστροφή για την Αμερική και τον κόσμο έχει τόσες πολλές επεκτάσεις που οι οικονομικές επιπλοκές είναι πολύ κάτω στη λίστα μου για τα πράγματα που φοβάμαι», σημειώνει.

Ωστόσο, ο σημειώνει ότι μια πρώτη απάντηση στο ερώτημα για τις αγορές είναι ότι αυτές δεν θα ανακάμψουν ποτέ.

AdTech Ad

«Κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, το να βάζουμε ένα ανεύθυνο άνδρα που παίρνει συμβουλές από όλους τους λάθους ανθρώπους στην κεφαλή του κράτους με την πιο σημαντική οικονομία του κόσμου είναι ένα πολύ κακό νέο».

Σύμφωνα με τον Krugman σε μια εποχή που η οικονομία είναι ακόμα εύθραυστη οχτώ χρόνια μετά την μεγάλη οικονομική κρίση, τώρα έρχεται μια νέα κυβέρνηση που θα είναι αδαής στην οικονομική πολιτική και εχθρική απέναντι σε κάθε προσπάθεια να την κάνει να δουλέψει.

«Έτσι είναι πολύ πιθανόν να βρισκόμαστε μπροστά σε μια παγκόσμια ύφεση χωρίς ορατό τέλος. Υποθέτω ότι μπορεί να φανούμε τυχεροί κάπως. Αλλά στην οικονομία όπως και σε όλα τα υπόλοιπα, έγινε κάτι πολύ άσχημο».